יתרונות החיטה המלאה
הרצון לעבור לאורח חיים בריא, ולספק לגופנו את הוויטמינים והמינרלים הדרושים לנו בצורה הטבעית ביותר,
מניע אותנו לחפש אחר מזונות בריאים.
דגנים מלאים המכילים את כל מרכיבי הגרעין: נבט החיטה המספק חלבון ומהווה מקור לוויטמינים ומינרלים,
קליפת הגרעין המהווה מקור לסיבים תזונתיים והאנדוספרם המהווה מקור לפחמימות וחלבון,
הם מזון המיטיב באופן מוכח עם בריאותנו.
בשנת 2013 יצא משרד הבריאות בנייר עמדה המפרט את היתרונות התזונתיים בצריכת לחמים מדגנים מלאים.
בלחמים אלו 100% מסך הקמחים בלחם הם מדגנים מלאים.
נייר עמדה זה נתמך במחקרים רבים הממליצים על צריכה של דגנים מלאים לשמירה על אורח חיים בריא:
- דגנים מלאים מסייעים לפעולת העיכול, מגבירים את תחושת השובע ומסייעים בשמירה על משקל תקין.
- דגנים מלאים מפחיתים את הסיכון לחלות במחלות לב.
- דגנים מלאים מסייעים באיזון רמות הסוכר בדם ובהפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2.
- דגנים מלאים מסייעים באיזון רמות הליפידים ובהפחתת רמות הכולסטרול בדם.
- לסיבים תזונתיים ממקור החיטה מיוחסות תכונות של נוגדי דלקת ונוגדי פעילות סרטנית.
חיטה מלאה טרום נבוטה – תהליך הייצור
חיטה מלאה טרום נבוטה מעצימה את היתרונות התזונתיים שנמנו לעיל. החיטה המלאה הטרום נבוטה מיוצרת בתהליך ייחודי.
על פי אילן חאודסמיד, מנהל האיכות והטכנולוג הראשי של קבוצת ברמן, מדובר בתהליך ארוך הדורש פיקוח טכנולוגי רב,
שכן יש לדאוג לתנאי ייצור אחידים (טמפרטורת מים ולחות) בכל יום, בכל עונות השנה.
בתהליך זה גרעיני החיטה השלמים עוברים תהליכי ניפוי, ניקוי ומחיצה, ולאחר מכן שטיפה במים פושרים.
הגרעינים המחוצים מושרים במים לזמן ממושך. לאורך ההשריה סופחים הגרעינים מים עד שהם מגיעים לתחילת תהליך הנביטה.
בשלב זה מועברים הגרעינים לתערובת הקמח המלא, להכנת לחמים מחיטה מלאה טרום נבוטה.
חיטה מלאה טרום נבוטה – העשרה תזונתית
החיטה המלאה הטרום נבוטה ידועה כבעלת ערך תזונתי רב יותר מחיטה מלאה רגילה.
מחקרים מלמדים כי תוספת של חיטה טרום נבוטה לתערובת הקמחים המלאים מגבירה את זמינותם ואת רמתם של ויטמינים דוגמת ויטמין E , ויטמין C וויטמינים מקבוצה B, וכן מעלה את זמינותם של הסיבים התזונתיים.
לחמי החיטה הטרום נבוטה מקבוצת ברמן מועשרים בתוספת של ויטמינים מקבוצה B:
ויטמין B1 (תיאמין), ויטמין B2 (ריבופלבין), ויטמין B6 (פירידוקסין) וחומצה פולית.
ויטמינים מקבוצה B חיוניים לתהליכי הפקת אנרגיה בגוף ומסייעים בחילוף החומרים של הפחמימות והחלבונים בגופנו.
לקבוצת ברמן שלושה סוגי לחמים מחיטה טרום נבוטה: לחם ברמן לעניין, לחם ברמן קל לעניין, ושיפון.
רשימת מקורות:
- משרד הבריאות, המחלקה לתזונה. נייר מידע מפורט – היתרונות התזונתיים ללחם מקמח מלא. 2012 .
- O.N.Donkor. Germinated grains – Sources of bioactive compounds. Food Chem. 2012. 1;135(3):950-9
- K.Fredlund. Phytate Reduction in Whole Grains of Wheat, Rye, Barley and Oats after Hydrothermal Treatment. J. Cereal Science. 1997. 25; (1): 83-91